Selecteer je land/regio

De website selecteert content voor jou op basis van je locatie. Als je je locatie wilt aanpassen, dan kun je hieronder je voorkeur aangeven.

Sluiten

Harley-Davidson® overdondert Praag voor 115th Anniversary

Large h d 115 pague 7 july 18 34

Schitterend weer. Geweldige wegen. Hartelijke mensen. De stad Praag vormde het perfecte decor voor de 115th Anniversary van het meest legendarische motormerk ter wereld. Meer dan 60.000 motorrijders en 40.000 andere bezoekers uit 77 landen in Europa en de rest van de wereld kwamen tijdens het weekend van 4 juli naar het grootste verjaardagsfeest van Harley-Davidson® dat ooit was georganiseerd in Europa.

De 115th Anniversary was opgezet als een feest van het motorrijden en van motorrijders, als een viering van de drang naar vrijheid op twee wielen voor zowel rijders als niet-rijders. Het evenement vierde niet alleen de 115de verjaardag van Harley-Davidson zelf, maar ook de 100ste verjaardag van Tsjechië, de 90ste verjaardag van de gastheer Harley-Davidson Club Praha – de oudste H-D® club ter wereld – en de 35ste verjaardag van de Harley Owners Group®. De stad Praag had de uitdaging aangenomen om een evenement van zo’n gigantische omvang in huis te halen. 

Na het concert van de Rolling Stones werd het feest afgetrapt met een spectaculaire openingsceremonie onder leiding van niemand minder dan Bill en Karen Davidson, directe afstammelingen van de originele oprichters van de Motor Company. Die emotionele opening vormde de kick-off voor een uniek feest van vier dagen lang. 

Het historische beursterrein van Holešovice was het middelpunt van het feestgedruis en bood een groot aantal presentaties, activiteiten en huldigingen van de geschiedenis van Harley® en van de rijders die het merk al meer dan een eeuw lang steunen. De spectaculaire Harley-Davidson Expo nam de bezoekers mee op reis vanaf het ontstaan van Harley-Davidson tot vandaag. Gespecialiseerde curators hadden er maandenlang aan gewerkt om het grootste overzicht van de geschiedenis van Harley-Davidson samen te stellen dat ooit te zien was in Europa, tegen de toepasselijke achtergrond van de historische keienstraatjes die het tijdloze karakter van de machines mooi in de verf zette. Belangrijke modellen uit de geschiedenis van het bedrijf, interessante presentaties en video’s, historische foto’s, advertenties, voorwerpen, accessoires en zelfs een speciale afdeling voor de controversiële periode van AMF en Aermacchi toonden de 115-jarige legende van Harley-Davidson in een setting die perfect aansloot op het onderwerp en op de gaststad. 

De allerbeste hedendaagse custom Harley-Davidson motorfietsen ter wereld van de beste bouwers uit de hele wereld waren te zien in de Prague Custom Gallery. Een jury van motorbouwers en motorontwerpers had het jaar daarvoor de beste 50 custom motorfietsen geselecteerd om te presenteren in Praag, een schitterende illustratie van artistiek talent weergegeven in staal. De motorbouwers gingen samen de strijd aan voor de prestigieuze Anniversary Awards. De hoofdprijs was voor het meesterwerk ‘Pressure Drop’ met spijlenframe van het Britse Rocket Bob’s Cycle Works.

Harley-Davidson’s onbetwiste heerschappij in de custom wereld was ook te zien tijdens de ride-in Custom Bike Show op vrijdag. Rijders en bouwers presenteerden hun eigen fantastische custom mororfietsen in een gooi naar een van de prijzen in de diverse categorieën. Na een felle strijd ging de Best In Show uiteindelijk naar de uitmuntende Ironhead Sportster® ‘The Skinny’, gebouwd door Fabrizio Caoduro uit Italië.

Het Dark Custom Island bood een blik op de ruwere kant van het bedrijf, met onder meer een FMX show met de Tsjechische freestyle motorcross Petr Pilát, skate en freestyle competities, een radicale en innovatieve stuntshow en muziek van dj’s en live bands. De bezoekers konden slacklining proberen of een spelletje darts of voetbal spelen, terwijl de dj’s en de bands met hun muziek voor een feestelijke sfeer zorgden. 

De bezoekers toonden ook hun menselijkheid en respect voor anderen in de veiling van helmen, waarvan de opbrengst ging naar de meisjes van Pramen, een organisatie die gehandicapte vrouwen, en Tsjechische veteranenfamilies steunt. De helmen waren bewerkt en gecustomized door bekende muzikanten, atleten, reizigers en acteurs, onder wie Karen Davidson. De totale opbrengst was meer dan 20.000 euro. 

Het Czechoslovak Island was opgebouwd rond het thema van de 90ste verjaardag van de H-D Club Praha, de oudste Harley-Davidson club ter wereld, en de 100ste verjaardag van Tsjechië zelf. Er waren presentaties van Tsjechische en Slowaakse federatieclubs, de Federation of Harley-Davidson Clubs Europe en de Route 66 Association, naast heerlijke Tsjechische specialiteiten, geweldige lokale muziek en het beroemde Tsjechische bier. 

Het H.O.G.® Village was het trefpunt voor alle leden van de Harley Owners Group, die zijn 35ste verjaardag vierde. Vrienden uit de hele wereld kwamen hier bij elkaar om te rocken op de muziek en te genieten van de gastvrijheid van het Hard Rock Cafe Praha en de stand van Jack Daniel’s, dat de grootste club van motoreigenaars ter wereld sponsorde. 

De lekkerste gerechten waren te vinden in de Food & Drink Zone, zoals de traditionele Tsjechische keuken, Thais eten, Tex-Mex, steaks, sushi en nog veel meer. Wie niet moest rijden, kon dat wegspoelen met een ijskoud Tsjechisch biertje van de Staropramen stand, dat ook een speciaal niet-alcoholisch biertje voor de rijders had. 

Harley-Davidson partner en sponsor Jeep® was sterk aanwezig in de Jeep Touring Zone met presentaties van de beroemdste modellen, een tokkelbaan naar de Jeep® Lounge en een off-road circuit waar je je eigen rijskills kon testen en kon uittesten wat de modellen van het bedrijf allemaal in hun mars hebben. Er was ook een Family Zone voor de jongere leden van het wereldwijde Harley-Davidson publiek, die vertier bood aan de generatie van toekomstige rijders. 

Nog meer entertainment op het terrein was te vinden bij de Biker Games Competition, waar rijders hun vaardigheden konden testen in een wedstrijd op een gesloten circuit, het Europese kampioenschap thaiboksen dat live plaatsvond op het terrein, gevolgd door een gala-avond en muziek van meer dan 40 live bands uit de internationale en lokale Tsjechische en Slowaakse muziekscene, met gevarieerde muziekstijlen zoals bluegrass, country, rock en rap, en als hoogtepunt het optreden van de headliners The Hives.

Natuurlijk ging de 115th Anniversary net zozeer over motorrijden als over feesten. Gedurende het hele evenement konden rijders met een geldig rijbewijs een demorit maken op een van de Harley-Davidson motorfietsen uit 2018 in de Harley-Davidson Demo Area; er waren zelfs helmen en motorspullen beschikbaar. Wie meer wilde zien wat de prachtige wegen in Midden-Bohemen kon meerijden met de toertochten onder leiding van lokale rijders van het H.O.G. Chapter Prague over de bochtige weggetjes en door glooiende valleien, langs kastelen en forten waarvoor deze streek zo beroemd is in Europa. 

De Central Bohemia Challenge was een unieke wedstrijd waarmee de deelnemers speciale herdenkingsmunten konden winnen; de Czech-American Challenge van de Amerikaanse ambassade moedigde rijders aan om de weg op te gaan en de bezienswaardigheden te bewonderen die de streek te bieden heeft. Andere elementen die bijdroegen aan de feestelijke sfeer waren de Ride-Ins naar het evenement die zorgvuldig waren georganiseerd door groepen rijders; de activiteiten die verspreid waren over 107 officiële Harley-Davidson dealerships in heel Europa; en een gigantisch aantal feesten, ritten en meetings in de stad en de omgeving. 

Tijdens de beroemde Harley-Davidson Parade op zaterdag trokken 4.000 motorfietsen door de stad, toegejuicht door de menigte die was toegestroomd in de straten van Praag. Het parcours liep langs enkele historische locaties in de stad en er was de mogelijkheid om foto’s te nemen op het Wenceslasplein. 

De vier dagen feest werden afgesloten met een spectaculaire slotceremonie op het hoofdpodium. Daarna was de 115th Anniversary voorbij en reden tienduizenden motorrijders weer naar huis. Maar de stad Praag zelf is gebleven en nodigt motorrijders uit om een volgend hoofdstuk te schrijven in het boek van de vrijheid, tijdens de Prague Harley Days 2019 van 5-7 juli. Tot dan!

Succesvolle evenementen van deze omvang zijn onmogelijk zonder het teamwerk van iedereen die erbij betrokken is en we zijn dan ook veel dank verschuldigd aan al onze partners voor hun ongelofelijke steun en hun professionele samenwerking. De autoriteiten van Midden-Bohemen, de H-D Club Praha, de Tsjechische toeristische dienst, de autoriteiten van de stad Praag, de hoofdsponsors Mastercard en Staropramen, de inwoners van Praag en van Tsjechië en vele anderen verdienen onze dank en ons respect voor hun gastvrijheid en ondersteuning van dit historische evenement. 

Foto- en videogallery

Blader foto's en video's

blijf lezen

Liefde voor tweetakt

Denk aan een Harley-Davidson en het beeld dat de meeste mensen voor ogen hebben is de klassieke V-Twin viertakt wegmotor m...

lees meer

WIJ WILLEN JOUW VERHAAL UIT 2018!

Heb jij tijdens dit fantastische jaar een bijzonder avontuur beleefd? Wij zijn benieuwd!

lees meer

Battle of the Kings: en de winnaar is …

Meer dan 300 internationale dealers uit ruim 30 landen namen deel aan editie 2018 van de Battle of the Kings, een wedstrij...

lees meer