Selecteer je land/regio

De website selecteert content voor jou op basis van je locatie. Als je je locatie wilt aanpassen, dan kun je hieronder je voorkeur aangeven.

Sluiten

Out of Africa

Large 20180704 130308

In juli reisden H.O.G.® leden uit Zuid-Afrika de halve wereld over om bij de viering van de 115de verjaardag van Harley-Davidson in Praag te zijn. Enkelen van hen vertellen hier hun verhaal.

Laura Swart en Chris Reynolds
De eerste keer dat we over de Harley-Davidson® 115th Anniversary in Praag hoorden, was in 2017 van onze Tsjechische vrienden Jan en Georgie, leden van het H.O.G.® Johannesburg Chapter, die opnieuw naar Tsjechië gingen voor hun jaarlijkse vakantie. Zij gaven aan dat dit een heel speciale gelegenheid was, omdat het de 115de verjaardag van Harley-Davidson was en het grootste Harley® evenement van het jaar in Europa. Wij hadden niet veel overtuiging nodig! We praatten erover met een paar vrienden met wie we al eerder een reis hadden gemaakt, omdat we er zeker van waren dat dit een geweldige kans zou zijn om nieuwe plaatsen te bezoeken en een Harley evenement te beleven waar de hele wereld op af zou komen. Voordat we er erg in hadden, had de tamtam zijn werk gedaan en al gauw hadden we achttien enthousiaste motorrijders aan boord voor ons avontuur.

De planning en de timing waren perfect en het superefficiënte ‘House of Flames’ in München, Duitsland, zorgde voor de persoonlijke keuze van de gevraagde Harley-Davidson motorfietsen. We weten uit ervaring dat je bij het plannen van zo’n motorreis altijd moet beginnen met de motorfiets, zodat je er zeker van bent dat je het model krijgt dat je wilt. Als je dat uitstelt tot het laatste moment, dan zul je bijna zeker teleurgesteld worden en de verkeerde of helemaal geen motorfiets kunnen bemachtigen. De keuze voor een bagagewagen bestuurd door iemand met een motorrijbewijs die kon invallen als het nodig was, bleek van grote waarde, want onze reisleider had net een operatie achter de rug en hij was blij dat hij kon afwisselen tussen de motor en de auto om niet overbelast te raken in zijn herstelperiode.   

Twee overnachtingen in München boden voldoende tijd om een klein deel van de stad te verkennen. We maakten kennis met de beroemde cultuur van de Duitse biergarten, waar je lekker kunt eten en kunt genieten van een biertje in de warme zomerse buitenlucht, waar gezinnen en groepen vrienden elkaar ontmoeten in de uitgestrekte tuin.  

Via de hoofdwegen, die ongelofelijk goed onderhouden zijn, reden we in noordelijke richting naar Neurenberg, waar we twee nachten zouden blijven. Het landschap was groen en weelderig zo ver als het oog kon zien, met allerlei boerderijen en kleurrijkje stadjes langs onze route.  

In Neurenberg kregen we nog meer lokale bezienswaardigheden te zien, want een lid van onze groep kwam uit Neurenberg. Marco liet ons zijn woning zien en nam ons mee op sleeptouw door de omgeving. We bezochten een van de vele middeleeuwse zandstenen vestingen in de bossen en we lunchten in een biergarten voor bikers, waarbij we natuurlijk alleen water en frisdrank dronken, want we moesten allemaal nog rijden. 

Tijdens onze laatste avond in Neurenberg gingen we opnieuw naar een lokale biergarten, waar we aten en ambachtelijke biertjes dronken met de director van het H.O.G. chapter en enkele lokale H.O.G. leden. De volgende ochtend vertrokken we vroeg naar Tsjechië. 

Onderweg naar Praag sloten Jan en Georgie en onze gastheer Kada van MDA Riders zich bij ons aan. Zij zouden ons de volgende vijf dagen begeleiden in Praag en tijdens de viering van de 115th Anniversary. 

Onze gidsen loodsten ons veilig door de drukke straten van deze prachtige oude stad, die een beetje overweldigend was door de overvloed van trams, bussen, taxi’s, fietsen en voetgangers die je overal zag. Alles om ons heen bruiste van de energie en in het begin was het best moeilijk om te rijden in de smalle straten met keien en tramsporen, vooral wanneer we probeerden om alle Harleys veilig bij elkaar te houden. Maar onze gidsen leverden ons veilig af voor de deur van het Golden Crown Hotel, een authentiek oud hotel waar we de volgende vijf nachten zouden doorbrengen. 

We hadden onze gidsen gevraagd om ons meer te laten zien dan alleen de stad en de rally, en we werden niet teleurgesteld. We begonnen met een ‘Dungeon Dinner’ in het restaurant ‘Vina’rna u Pavouka’ in een echte middeleeuwse kerker, met een vast menu, dansers en bruisend amusement. 

De volgende dag was ons eerste bezoek aan de rally om ons in te schrijven, de rallypakketten op te halen en wat rond te kijken. Het festivalterrein was veel groter dan we ons ooit hadden kunnen voorstellen. 

Buiten waren de stands van de diverse clubs van Harley-Davidson, militaire tentoonstellingen, kraampjes om spullen te kopen, een groot aantal terrassen en podia voor de bands die dag en nacht speelden voor de bezoekers. In de hallen vond je de custom en vintage motorfietsen en de laatste H-D® modellen, MotorClothes®, accessoires, geschenken en verzamelobjecten. Het was er druk door de vele mensen die verkoeling zochten van de zomerse hitte en die kwamen kijken wat er allemaal te vinden was. Je kon er dagenlang rondlopen en nog steeds niet alles zien wat er te zien was, bikers van alle leeftijden, vormen, lengtes en nationaliteiten, die allemaal samen hun liefde voor Harley-Davidson vierden. 

Daarna werden we getrakteerd op een rit over het platteland en langs Tsjechische dorpjes naar een restaurant van zeshonderd jaar oud voor de lunch, naast de overblijfselen van een gotische kathedraal. Daarna bezochten we de mysterieuze dertiende-eeuwse ‘bottenkerk’ Kutna Hora, die gedecoreerd is met duizenden menselijke botten. Nogal macaber, maar een gids vertelde ons dat de botten werden bewaard ter ere van de overledenen van wie de graven waren leeggemaakt om plaats te maken voor nieuwe gebouwen. Heel interessant en zeker een hoogtepunt van de toertocht.  

De groep had veel vrije tijd in Praag waarin we ons opsplitsten en zelf op verkenning gingen, de rally bezochten, meereden met de groepsrit door de stad, kastelen, kathedralen, bruggen, musea en markten bezochten of gingen winkelen of eten. Maar ’s avonds kwamen we altijd weer samen voor een gezamenlijk diner waarbij we luisterden naar elkaars verhalen over de activiteiten van die dag, want er was zo veel te zien en nooit genoeg tijd. 

Onze laatste Tsjechische rit was weer een ander hoogtepunt. We reden over mooie landelijke wegen naar het gotische kasteel in de heuvels, dat verhalen over historische veldslagen vertelde en ridders in harnassen liet zien. Daarna lunchten we in het kasteel van Mělník met uitzicht op de kruising van de rivieren de Elbe en de Vltava.

We nemen afscheid van onze gastheren van MDA Riders tijdens een diner aan boord van een brouwerijschip op de rivier de Moldau. Iedereen werd bedankt en overladen met geschenken en we beloofden elkaar snel weer te ontmoeten.

Wenen, de hoofdstad van Oostenrijk, was onze volgende bestemming voor twee dagen. We verbleven hoog op de heuvel aan de rand van de stad in een majestueus hotel met uitzicht op de wonderlijke lichten en geluiden van de stad onder ons. Bij het verlaten van Wenen maakten we een ritje naar de Harley-Davidson dealerships in het naburige Bratislava, Slowakije, en naar de dealer in Wenen om souvenirs van onze reis te kopen.

Onze terugreis naar Duitsland met een overnachting in Linz, met uitzicht op de indrukwekkende Donau en een tocht door de Oostenrijkse Alpen op weg naar Salzburg, dat was echt een rit om te onthouden. De zomer in de Alpen ziet eruit als op een ansichtkaart, met grote, blauwe meren, een eindeloze, kronkelige weg de berg op naar de top van de skipistes voor de lunch, dan nog hoger naar een meer aan de voet van een bevroren gletsjer. Terug door de bergen, via glooiende heuvels en bochtige wegen Salzburg in, waar we vlakbij het huis van Mozart verbleven.

Helaas komt aan elk groot avontuur een einde. Onze onverschrokken avonturiers gingen terug naar München om de motorfietsen in te leveren, die ons naar de mooiste plekjes en wegen in Duitsland, Tsjechië, Oostenrijk en Slowakije gebracht hadden.

Dit was een onvergetelijk avontuur, met fantastische vrienden en heel veel om dankbaar voor te zijn: het gezelschap, het gelach en de gedeelde herinneringen aan deze unieke motorreis. Tot de volgende keer! 

Redactie: Angelique Dermit

 


 

Oskar Rottcher
Het leek een goede manier om het einde van mijn 69ste levensjaar te vieren in de aanloop naar mijn 70ste verjaardag, hoewel die pas in november was. Een bezoek aan de Harley-Davidson® 115th Anniversary in Praag stond op mijn verlanglijst, maar ik had nooit gedacht dat de droom werkelijkheid zou worden. Toen het idee voor het eerst geopperd werd, leken de kosten en de organisatie van zo’n avontuur me een hele opgave. En dat was het ook, maar niet voor mij! 

Mijn dochter in Canada bracht het balletje aan het rollen door mijn rallyticket te betalen. Daarna kwamen Salome en mijn Harley familie eraan te pas om de reisplannen en de routes geheim te houden voor mij. Niet lang daarna begon onze reis van Johannesburg naar Dubai en vervolgens naar Boedapest. 

Het oppikken van de motorfietsen in Boedapest en de rit door de stad zorgden voor de nodige adrenaline. Ik reed op een schitterende Road King® uit 2018 en Salome op een Heritage uit 2018, naar mijn mening de beste Softail® motorfietsen. Al snel lieten we ons meevoeren op het geronk van deze mooie motorfietsen, waarbij onze telefoons en kaarten de weg wezen. Matt, die de trip had georganiseerd en alle reserveringen van de motorfietsen en overnachtingen had geregeld, reed vooraan en ik was de hekkensluiter van onze groep van acht motorfietsen. 

Onze reis startte in Hongarije, gevolgd door dagen vol bergpassen in Oostenrijk en Italië, en tochten door Tsjechië. Het is bijna onmogelijk om de natuur, de schoonheid van de bergen en de meren te beschrijven. De met ijs en sneeuw bedekte bergtoppen in het midden van de zomer waren heel bijzonder om te zien. De smalle bergpassen, de lange en donkere tunnels, de keienstraatjes, de bergdorpen en koffiehuizen, het was een onvergetelijke ervaring. 

Na de trip door Oostenrijk met een overnachting in Salzburg kwamen we aan in Praag. Het leek opeens of de wegen werden opgegeten door Harley-Davidson motorfietsen van elk model en elke stijl. Het is heel moeilijk om de rally te beschrijven. Extravagant, buitenaards, magnifiek, ongelofelijk mooi: die woorden beschrijven maar gedeeltelijk hoe het was. 

Er waren 110.000 bezoekers en naar schatting 67.000 motorfietsen op de rally. Wat een prachtig gezicht toen de stad tot leven kwam op het geronk van de V-twin motorblokken. Het rallyterrein was gigantisch, met nieuwe en custom motorfietsen, diverse podia, muziek, stuntshows en een Amerikaanse militaire parade met originele Harley-Davidson legermotorfietsen uit WOII. Absoluut fantastisch.  

Dank je wel, Salome, Matt en Renee, Marc en Teresa uit Canada, Dick en Juliette uit Nederland, en William en Kerstin, die ons de weg door de bergen wezen, die ons verwenden met eten en liefde toen we in hun stad in Oostenrijk waren, en Mike en Margie WC, die tot onze grote vreugde overal waren we waren een toilet vonden. Hartelijk dank aan mijn goede vrienden en familie die mij een onvergetelijk begin van mijn 70ste jaar bezorgden.


Renee Comins
Als je graag reist, heb je zelden een reden nodig om dat te doen. Maar als je dit toch graag wilt, dan is de Harley-Davidson 115th Anniversary in Praag reden genoeg.

Wat een evenement was dat! Zes leden van het H.O.G. Chapter Big Five besloten er een feestje van te maken. En wat een feestje werd dat! Vanuit Hongarije, via de geweldige Oostenrijkse en Italiaanse Alpen naar Tsjechië, een fantastisch avontuur. 

We spraken af met onze vroegere Chapter Director William en Kerstin Bruntnell en zij deelden de magie van de Alpen met ons. Wat een fantastische twee dagen vol bergpassen, kronkelwegen, keienstraten en tunnels. Te gek! 

Het grootste hoogtepunt van de reis was misschien wel de Grossglockner in Oostenrijk. Die gaat over enkele van de hoogste Alpenpassen in Oostenrijk en via een korte keienstraat word je naar het hoogste punt van de Alpen gebracht. Het was een van de engste beklimmingen die we ooit maakten, maar de afdaling was niet minder beangstigend. 

Een onverwachte en indrukwekkende gletsjer met besneeuwde toppen (3.798 m) en ongelofelijke watervallen. Wat een adembenemend gezicht. 

Dus hierbij aan Matthew en zijn reisgenoten: hartelijk dank voor een onvergetelijke trip. Tot de volgende, we zien elkaar onderweg! 


Marc en Teresa Varty
Het begon als een gesprek tussen zusjes over de komende vakantie en het werd uiteindelijk een onvergetelijke ervaring. 

We leven op verschillende continenten, dus we kunnen niet zo maar even bij elkaar op de koffie gaan. Dat moeten we altijd uitgebreid plannen, regelen en vrijhouden. Mijn oudste zus Renee maakte de volgende opmerking: “Wij gaan met papa (Oskar), Salome Rottcher en een groep vrienden van het H.O.G. Big Five Chapter uit Zuid-Afrika naar de 115th Anniversary van Harley-Davidson in Praag, heb je zin om ook te komen?” Wie kan dat weigeren? Mijn man Marc rijdt op een Harley-Davidson en we zijn lid van het Vancouver, BC, H.O.G. Chapter, dus wij waren een perfecte aanvulling van deze groeiende groep. Het beste van deze hele onderneming was dat we papa zouden verrassen met onze aanwezigheid tijdens 12 volle dagen als een vroege viering van zijn 70ste verjaardag. Dus begon ik samen met Marc (Canada), Renee, Matthew, Mike, Margie, Salome (Zuid-Afrika), William, Kerstin (Oostenrijk), Dick en Juliette (Nederland) aan het plannen van de trip. Pinokkio zou trots geweest zijn op onze geheimdoenerij om papa in het duister te houden. 

Het was een fantastische ervaring. Hier is onze top tien van de beste momenten van dit geweldige avontuur: 

10) Onze uitstekende accommodatie bij elke stop. Airbnb in Boedapest, een kasteelterrein in Oostenrijk, een kleine maar functionele flat in Salzburg, een appartement in de ambassadewijk in Praag, het eerste passiefhotel ter wereld in een stedelijk gebied in Wenen (met eigen bijenkorven op het dak): allemaal heel verschillend, maar perfect. 

9) De ervaring om met een groep van acht motorfietsen te rijden door Hongarije, Oostenrijk, Italië en Tsjechië. 

8) De viering van de H-D® 115th Anniversary, een driedaagse rally met een geweldige Harley sfeer, in het gezelschap van duizenden andere Harley eigenaars uit de hele wereld.  

7) Het rijden over de straten met keien en tramsporen in Oost-Europa.  

6) De rit over de Grossglockner Hoogalpenstraat in Oostenrijk, een van de hoogste en beroemdste wegen van Europa. 

5) Het eten en drinken tijdens onze reis door Europa. 

4) Zien hoe een groep Zuid-Afrikanen moest rijden op de (volgens hen) ‘verkeerde’ kant van de weg, vooral op de rotondes. 

3) Het genieten van niet alleen onze Harleys, maar ook trams, bussen, treinen, paardenkoetsen, boten, vliegtuigen en vele kilometers  wandelen (zo’n 10 km per dag). 

2) Het vooruitzicht om papa te verrassen in Boedapest. 

1) De vriendschap die het rijden van een Harley-Davidson met zich meebrengt. Onbekenden die vrienden werden en nu familie zijn! Hartelijk dank aan Oskar, Salome, Matthew, Renee, William, Kerstin, Mike en Margie, en aan mijn man Marc voor dit onvergetelijke en unieke avontuur! 


Mike en Margie Decroizille

Als je een Yamaha wilt, dan koop je een Yamaha en krijg je een Yamaha. Als je een BMW wilt, dan koop je een BMW en krijg je een BMW. Maar als je een Harley-Davidson wilt, dan koop je een Harley-Davidson en krijg je een familie. Familieleden zijn niet alleen van vlees en bloed, maar ze kennen ook je fouten en ze accepteren je met alle gebreken.

Met deze familie spendeerden we 10 dagen tijdens onze reis naar de 115de verjaardag van Harley-Davidson in Praag.

Wat een fantastisch avontuur. De Alpenwegen door het zuiden van Oostenrijk en het noorden van Italië waren adembenemend mooi en rijden op de bergpassen was een hele uitdaging. De Grossglocknerpas was schitterend en het was de eerste gletsjer die ik ooit gezien had. 

We reden door tunnels die eindeloos leken, met het geronk van acht Harley motorfietsen in onze oren. 

Met 110.000 bezoekers en 67.000 motorfietsen kreeg Praag de naam ‘Harleystad’. Alle vormen en maten waren te zien in elke steeg en zijstraat. Ik nam een foto van een H-D® Trike® met een bagagerek voor een rolstoel achterop. De allereerste van die soort die ik zag. Iets dat heel erg opviel, was de vriendelijkheid van alle bikers. Alle motorrijders die we onderweg tegenkwamen, begroetten ons met het klassieke ‘tweevingerteken’, ongeacht op welk merk ze reden. Dat is iets wat onze Zuid-Afrikaanse motorrijders zouden moeten overnemen. 

Vooral de maaltijden waren een aangenaam moment. Met onze overvloedige consumptie van de amberkleurige vloeistof en de lokale lekkernijen was de enige reden dat we niet bijkwamen het feit dat we overal waar we kwamen veel wandelden.

We lunchten in een wegrestaurant in Boedapest, de Toscana Club, geleid door twee jonge Italianen. We aten hun hele voorraad van ciabatta en koude vleeswaren op, we werkten zelfs de presentatiewijnen weg en we verorberden alle desserts. Ik denk dat zij hun zaak hebben gesloten nadat wij weg waren, want hun hele voorraad was op. 

De reis was fantastisch en dat was helemaal te danken aan de mensen die mee waren. Het kan soms vermoeiend zijn om lange dagen op te trekken met dezelfde groep, maar we voelden ons op geen enkel moment uitgesloten of onder druk gezet om iets te doen waar we ons niet goed bij voelden. 

Ik kon een paar dingen op mijn verlanglijst afstrepen en ik zou meteen instemmen om dezelfde reis met dezelfde ‘familie’ nog eens te maken. 

Dank je wel, Harley-Davidson, voor de kans om een deel van Europa te zien door andere ogen. 


William en Kirsten Bruntnell 
Twee jaar geleden verhuisden we naar Oostenrijk en we lieten ons familie en vrienden achter in Zuid-Afrika. Het is moeilijk uit te leggen hoe zwaar het was om geen tochten, breakfast runs of rally’s met onze hele speciale groep bikers van het H.O.G. Big Five Chapter te kunnen maken. Na vele maanden plannen (waarvan Matt Comins het grootste deel op zich nam) kwam onze bikerfamilie naar Europa. We waren heel opgetogen: eindelijk kregen we de kans om onze nieuwe omgeving aan hen te laten zien. 

Na een paar dagen in Boedapest werden de Harley-Davidson huurmotoren opgehaald in Boedapest en Wenen en ging de langverwachte groep op weg naar ons in Karinthië. We ontmoetten hen onderweg en raceten naar huis om iedereen in te checken en klaar te maken voor een traditionele Oostenrijkse maaltijd met ‘Saure Suppe’ (traditionele soep die wordt geserveerd op zomerfestivals) en een Oostenrijkse ‘Jause’, die werd opgediend met een overvloedige hoeveelheid lokale wijn en bier. Wat een geweldige avond en het begin van wat een onvergetelijke reis zou worden. 

De volgende ochtend stonden we allemaal te trappelen om te vertrekken. Kerstin had voor die dag een tocht samengesteld met drie bergpassen, meren, dorpen en veel tunnels. Halverwege de laatste bergpas begon het te regenen, maar dit kon onze pret niet bederven, want wij waren opgetogen en genoten van de rit. 

De volgende dag was dé dag ... Ja, we zouden de legendarische Grossglockner Hochalpenstrasse rijden. De Grossglockner is de hoogste berg van Oostenrijk (3.798 m) en de bergpas loopt van Karinthië naar de naburige provincie Salzburg. De route stelde ons niet teleur. Er is een reden dat dit wordt beschouwd als een van de beste routes ter wereld. De omgeving, de hellingen en bochten ... onze zintuigen gingen in overdrive toen we al onze indrukken probeerden te verwerken. 

Bij onze aankomst in Praag werden we begroet door de indrukwekkende architectuur en veel keienstraten. We gooiden onze tassen neer en raceten naar het rallyterrein voor de openingsceremonie. 

Na drie dagen namen we afscheid van Praag en reden we door naar Wenen, waar de groep drie nachten zou doorbrengen. Wij moesten jammer genoeg de volgende dag vertrekken. Maar een eerste overnachting in Wenen zou niet compleet zijn zonder een bezoek aan het Wiener Prater (dat al bestaat sinds 1765), een fantastisch attractiepark in oude stijl, waar heerlijke varkensschenkel wordt geserveerd. Vermoeid en volgegeten keerden we terug naar het hotel. 

De volgende dag moesten we afscheid nemen van onze vrienden van Big Five (Oskar en Salome, Matt en Renee, Mike en Margie) en van onze nieuwe vrienden uit Canada (Marc en Theresa, jullie zijn fantastisch!). Wat een reis ... En wat een voorrecht dat we de kans kregen om te rijden met deze geweldige mensen. Er is een uitdrukking die zegt dat je wel je vrienden, maar niet je familie kunt kiezen. Ik denk dat dat wij het geluk hebben dat onze vrienden tegelijk onze (motor)familie zijn. Wat we proberen te zeggen is dat we elkaar zonder Harley-Davidson en het H.O.G. Big Five Chapter misschien nooit ontmoet hadden. Maar we zijn elke dag dankbaar dat dit wel het geval is. 

Tot de volgende keer, veel rijplezier, goed rijweer en geluk!

blijf lezen

Liefde voor tweetakt

Denk aan een Harley-Davidson en het beeld dat de meeste mensen voor ogen hebben is de klassieke V-Twin viertakt wegmotor m...

lees meer

WIJ WILLEN JOUW VERHAAL UIT 2018!

Heb jij tijdens dit fantastische jaar een bijzonder avontuur beleefd? Wij zijn benieuwd!

lees meer

Battle of the Kings: en de winnaar is …

Meer dan 300 internationale dealers uit ruim 30 landen namen deel aan editie 2018 van de Battle of the Kings, een wedstrij...

lees meer